kargobicikli mindenhól budapesten

Kedves Barátaink!

Kérjük, tekintsétek meg a jelentkezésünket egy pályázatra, amely lehetővé tenné egy közösségi teherbicikli hálózat fejlesztését Budapesten. Ha úgy gondoljátok, hogy a projekt közelebb hozná az embereket, közösségeket egymáshoz és megkönnyítené a fenntartható életmódot a városunkban, akkor a link-et követve szavazzatok ránk! És ne felejtsétek el megosztani sem a postot, mert minden szavazat számít! Nagyon köszönjük! 🙂

A projekt leírása:

Az elmúlt években Európában kifejlesztett, polgári kezdeményezésű, közösségi teherbicikli megosztási programok inspiráltak arra, hogy támogatókat keressünk egy nyílt forrású, helyben előállított és fenntartott teherbringás megosztási hálózat kifejlesztésére Budapesten. Célunk egy könnyen hozzáférhető, felhasználóbarát teherbringás megosztási hálózat létrehozása, amely helyi közösségi erőforrások segítségével megépített és karbantartható.
2015 májusától a Cargonomia non-profit kollektívaként/közösségként működik Budapesten, Magyarországon. A Cargonomia egyrészt fenntartható városi közlekedési központként, másrészt helyi, egészséges és bioélelmiszer-elosztó pontként funkcionál. Az együttműködésben részt vesz egy teherbiciklis futárszolgálat, egy kerékpárépítő szövetkezet, egy családi méretű biogazdaság, egy organikus pékség, egy biobor forgalmazó és a környéken lakó önkéntesek.
Az utóbbi két évben, túlmenően a személyi és a kerékpáros futárszolgálatban való mindennapos használaton (különös tekintettel a helyben előállított bioélelmiszerek szállítására), közel 100 szomszédunkat segítettük hozzá teherkerékpárok eléréséhez. A családoktól a zenekarokig, a civil szervezetektől a művészekig, a fesztiválszervezőktől a helyi vállalkozásokig tapasztalataink azt mutatják, hogy mérhető érdeklődés van a teherbiciklik iránt, amely fontos társadalmi előnyökkel is jár. A fentiek miatt szeretnénk további lépéseket tenni a meglévő teherbiciklis megosztási rendszerünk fejlesztése érdekében, és növelni a hozzáférést a cargobringákhoz Budapest minden kerületében.

Cargonomia: Community Cargobikes in each district in Budapest

Inspired by functioning citizen-initiated, community cargobike sharing programs which have developed in Europe in recent years, we aim to gather support for developing an open-source, locally produced and maintained cargobike sharing network in Budapest. The goal is to establish an accessible, user friendly cargo bike sharing network which is independently built and maintained with local community resources.

Since May 2015, Cargonomia has existed as a non-profit collective in Budapest, Hungary. It serves as a sustainable urban transport center and local, healthy and organic food distribution point. The cooperation consists of a cargo-bike messenger service, a bicycle-building cooperative, a family-scale organic vegetable farm, an organic bakery, a wine distributor and citizen volunteers.

In the last two years, besides our everyday usage of cargobikes for personal use and bike messenger services, in particular to deliver locally produced organic food, we have helped extend cargo bike access to approximately 100 of our neighbors. From families to music bands, from NGOs to artists, from festival organizers to local businesses, our experience shows a raising interest in cargobike usage, and measurable social benefits. For these reasons we would like to take further steps to improve our existing cargobike sharing system, and increase access to cargobikes to all districts of Budapest.