Önkiszolgáló vizibicilki!

Megállt a villamos? Eltűnt a BKK? Dugó van mindenhol? Nehéz a BUBI? Lyukas a cipőd? Itt a válaszunk a közlekedési krízisre : Önkiszolgáló vizibicikli !

vizicikli

A legegyszerűbb innovációk általában a legjobbak. A budapesti önkormányzat megkért minket, hogy más egyesületekkel karöltve dolgozzunk ki egy önkiszolgáló vízibicikli-fejlesztési tervet Budapestnek, ezzel választ adva az ökológiai, gazdasági, kulturális problémákra, illetve segítve az ország lakóit az újra növekvő olajárak, a folyamatos autó kritikus tömeg, és a végletekig zsúfolt tömegközlekedési eszközök kellemetlenségeinek eltűrésében.

A tervezet alapján a közlekedésért felelős szervezetek nagy tételben kapnának rubel, svájci frank, norvég korona és dollár alapú hitelt hogy építsenek kikötőket, illetve szép eszközöket. Az üzemeltetés meg már szinte ingyen van Első körben egyébként 300 millió eurós támogatás van kilátásban a fővárosunkban.

A vízibiciklik (1,2, ill. 4 személyesek) a tömegközlekedési bérlettel rendelkezőknek előreláthatólag ingyen a rendelkezésére állnak majd, önkiszolgáló módban. Ez azért fontos, hogy ne csak a turisták, hanem az ingázók is használják az eszközöket. A felhasználási feltételek (pontos útvonalak, mentőmellény esetleges kötelező használata, korhatár) hamarosan tisztázódnak. Az áramlással szemben tekerők pontokat gyűjthetnek, így válna megoldhatóvá, hogy kevesebb járművet kelljen a sodrással szemben felhúzatni.

Budapest városa a projekt által szeretné támogatni a város és a folyó kapcsolatának újjászületését, illetve egy új iparágat teremteni, melyet aztán exportálni lehet Svájcba, Japánba és Kazahsztánba, illetve további partnerekhez, így adva továbbra is munkát a miskolci műanyag-termék készítőknek, és keresletet teremteni a MOL Irakban túrt anyagaira.

Az állami támogatás várhatóan nem lesz ellentétes a brüsszeli versenyjogi szabályozással, ugyanis már EU-s országban nem nagyon építenek ilyen rendszereket. Ennek ellenére nagy félelem övezi a feltörekvő Maldív-szigeteki és bangladesi konkurenciát, akiknél a tengerszint-emelkedésre hivatkozva stratégiai ágazattá nyilvánították a folyami vízibiciklizést.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium először nagyon tiltakozott mert az eszközök többsége szerintük “viharban nagyon borulékony”, de a végen elfogadta a tervet mikor látta menyire csökkenteni fogja a széndioxid kibocsátást, a víz tisztaságának megőrzését, általában a közegészséget, az állampolgárok nevelése, és a nagy mozgásigény miatt. A Jobbik is csak támogatni tudja a tervet mert « Ennek igényét az ex-tengernagy vezetőnk (Horthy) is beleírta a testamentumába »

A legnehezebb forgalomirányítási feladat várhatóan a bálrákanyarodók elsőbbségének érvényesítése lesz azok körében, akiknek nincsen hajó-jogosítványuk. Egy rendőrségi vízibicikli-flotta is tervben van, hogy jobban lehessen büntetni azt, aki öntörvényűen közlekedik, illetve aki műanyag palackját a Dunába dobja!

A tervezetet egyébként az összes nagyobb vízközeli város támogatja. Nagy az érdeklődés Sopron és Balatonfüred részéről, ahol szintén szeretnének önkiszolgáló vízibiciklit telepíteni.

A Fidesz frakció egységesen állta ki az ötlet mellett, javasolva, hogy a hálózat feltétlenül épüljön ki a Duna által érintett, határon túli magyarok lakta településekig.Az ellenzéki pártok közül az LMP üdvözölte a javaslatot, ám ők az ötletet az egész Dunán, egészen Constanta-ig szeretnék megvalósítani. Az MSZP nem támogatja ötletet, mert az eszközök szerintük nem nyújtanak a kor kihívásainak megfelelő teljesítményt, ezért elektromos rásegítéses vizibiciklik beszerzését javasolják (ez amúgy elég veszélyes lehet az áramütés miatt).

A baloldali néppárt és a taxisok szövetsége nem ért egyet a javaslattal, szerintük ne ad elég munkát az embereknek. “Ki vállalja ezért a felelősséget? Ha létrehoznak rövid időn belül egy vizibiciklikapitány-i posztot, akkor elfogadjuk a javaslatot, különben megálltjuk a Dunai forgalmát.”-nyilatkozták.