Műhelyünk szülinapja !!!

Szenzációs nyárindító bejelentés!!

Egy éves lett szeretett műhelyünk, a Cyclonomia!!!

szulinap

A Cyclonomia kollektív műhely most ünnepeli első születésnapját!
Pontosan 1 éve, 2013 Június 15-én nyitottuk meg kapuinkat a nagyérdeműnek és azóta is vidáman próbálunk további utat törni a Nemnövekedés és az Autonóm eszközhasználat itthoni elterjesztésében.

A jeles eseményt megünnepelve ezúton meghívunk Titeket a Cyclonomiában június 27-én, pénteken tartandó kiállításmegnyitóval egybekötött bulira.

Vernisszázs: Cador Jean Marie fogja bemutatni fotókiállítását a műhely és a Noha Studió falain belül.

Vers: A megnyitót szavalással kísérjük a kishercegnők dicsőségére.

Buli: Utána lesz időnk beszélgetni és tovább ünnepelni az eddig Veletek együtt elért sikereket. Ez az esemény egy jó alkalom egy találkozásra és közös eszmecserére mindenkinek, aki látogatja a műhelyt. A közös cél, hogy együtt újabb szinergiákat tudjunk létrehozni a konferenciák, nyílt egyetemi biciklis kitelepülések, gyerek-foglalkozások, teherbiciklisek és a több, mint 200 műhely használó, azaz Ti köztetek.

English : http://cyclonomia.org/cyclonomia-in-english/
Francais : http://cyclonomia.org/cyclonomia-en-francais/

Cyclonomia
https://www.facebook.com/Cyclonomia

fotó 1

A Cyclonomia nevű „szereld magad” bicikliműhely 2013. június 15-én kezdte meg működését Budapesten.

A műhely  a Jászai Mari térhez közeli Noha Studió tereiben, aKatona József utca 39. szám alatt – az észak-pesti rakpart mentén, a Margit-sziget felé haladó biciklis-útról letérve.  Célja, hogy mindenki megismerhesse és elsajátíthassa a kerékpár szerelésének, készítésének és a használt alkatrészek újrahasznosításának eszközeit és szaktudását. A Cyclonomia műhely szellemiségeCornelius Castoriadis „autonómia” koncepciójából táplálkozik.

A 3000 forintos éves tagsági díjért cserébe a Cyclonomia segítségével megtanulhatod önállóan szerelni biciklidet, s mindezt egy konviviális (a szónak nincs egyetlen magyar megfelelője, a jelentése: felhőtlen, felszabadult jókedv, kedélyes és felhasználóbarát), aktív, egymástól tanuló és tanító, segítő és támogató légkörben. Emellett a műhelybe betérők némi italt és kényelmes karosszékeket is találhatnak itt maguknak. A projekt örömmel fogad adományokat is; bicikliket, alkatrészeket, kereket, gumibelsőket, szerszámokat, ételt és pénzt.

A műhely szeretné átalakítani a városi közlekedés logisztikájáról alkotott képünket is. Ezért olyan bicikli-utánfutókat és teherbicikliket is készít és tervez, melyek alkalmasak arra, hogy a nagyobb csomagok, terhek szállításában is kivehessék a biciklisták a részüket.

A Cyclonomia projekt következő része budapesti Nemmövekedés és Átalakulás Központ megnyitása. A Nemnövekedés Központ tervezett és már megvalósult alternatív megoldásokra, közösségi helyekre alapozva, és a hagyományos szakterületeken átívelő tudással rendelkező, kreatív kutatók közösségére támaszkodva kísérletezik ki egy nagyobb önállóságért. Egy önrendelkezést biztosító rendszer városi környezetben történő kialakítása alapja lehet az Átalakulásnák. Az önrendelkezés növelése számos típusú, kiveszőben lévő tudás elsajátítását, a helyi gazdaság és termelés re-lokalizációját is magában foglalja a Nemnövekedés koncepciója alapján.

Szerencsére Budapesten már most is számos alternatív kezdeményezés és hely müködik. A különféle alkotó, kulturális, helyi termelőknek, kéziiparnak teret adó és népszerűsítő események és tevékenységek mind-mind egy produktivizmuson túli utat terjesztenek elő.

Ilyen például a Noha Studio, ami a Cyclonomia mellett otthont ad különböző képzőművészeti és közösségi műhelyeknek és itt székel a a közönséget minden héten helyi termelői zöldséggel-gyümölccsel ellátó Szatyor mozgalom egyik árusító pontja is. És nem hagyhatjuk ki a vasárnaponkénti Szimpla kert szórakozóhelyen a helyi termelői piacot, vagy a MÜSZI-t, a Wekerle Átalakulást, és még sok más fontos kezdeményezést, amit ezen a térképen probálunk összegyűjteni.

Azt gondoljuk, hogy Budapesten is, mint számos más helyen a világban, megkezdődött egyfajta átmenet egy fenntartható, nagyobb önrendelkezést biztosító, mégis együttműködésen alapuló alternatíva felé. Reméljük, hogy a Cyclonomia ennek a hálózatnak a része lehet azáltal, hogy új utakat tud mutatni a közlekedés, a munkamegosztás, az újrafelhasználás és az autonómia terén.