Cyclonomia, egyik Budapesti „csináld magad” típusú bicikliszerelő műhelye

IMG_6949_kicsiA Cyclonomia nevű „szereld magad” bicikliműhely 2013. június 15-én kezdte meg működését, a Jászai Mari térhez közeli Noha Studió tereiben, a Katona József utca 39. szám alatt – az észak-pesti rakpart mentén, a Margit-sziget felé haladó biciklis-útról letérve. A műhely minden kedden és csütörtökön 15 -18 óráig, szombaton pedig 11-18 óráig tart nyitva. A műhely célja, hogy mindenki megismerhesse és elsajátíthassa a kerékpár szerelésének, készítésének és a használt alkatrészek újrahasznosításának eszközeit és szaktudását. A Cyclonomia műhely szellemisége Cornelius Castoriadis „autonómia” koncepciójából táplálkozik.

A 3000 forintos éves tagsági díjért cserébe a Cyclonomia segítségével megtanulhatod önállóan szerelni biciklidet, s mindezt egy konviviális (a szónak nincs egyetlen magyar megfelelője, a jelentése: felhőtlen, felszabadult jókedv, kedélyes és felhasználóbarát), aktív, egymástól tanuló és tanító, segítő és támogató légkörben. Emellett a műhelybe betérők némi italt és kényelmes karosszékeket is találhatnak itt maguknak. A projekt örömmel fogad adományokat is; bicikliket, alkatrészeket, kereket, gumibelsőket, szerszámokat, ételt és pénzt.

IMG_6967_kicsiA műhely szeretné átalakítani a városi közlekedés logisztikájáról alkotott képünket is. Ezért olyan bicikli-utánfutókat és teherbicikliket is készít és tervez, melyek alkalmasak arra, hogy a nagyobb csomagok, terhek szállításában is kivehessék a biciklisták a részüket.

A Cyclonomia projekt következő része budapesti Nemmövekedés és Átalakulás Központ megnyitása. A Nemnövekedés Központ tervezett és már megvalósult alternatív megoldásokra, közösségi helyekre alapozva, és a hagyományos szakterületeken átívelő tudással rendelkező, kreatív kutatók közösségére támaszkodva kísérletezik ki egy nagyobb önállóságért. Egy önrendelkezést biztosító rendszer városi környezetben történő kialakítása alapja lehet az Átalakulásnák. Az önrendelkezés növelése számos típusú, kiveszőben lévő tudás elsajátítását, a helyi gazdaság és termelés re-lokalizációját is magában foglalja a Nemnövekedés koncepciója alapján.

543752_4805739825829_993095774_nSzerencsére Budapesten már most is számos alternatív kezdeményezés és hely müködik. A különféle alkotó, kulturális, helyi termelőknek, kéziiparnak teret adó és népszerűsítő események és tevékenységek mind-mind egy produktivizmuson túli utat terjesztenek elő.

Ilyen például a Noha Studio, ami a Cyclonomia mellett otthont ad különböző képzőművészeti és közösségi műhelyeknek és itt székel a a közönséget minden héten helyi termelői zöldséggel-gyümölccsel ellátó Szatyor  mozgalom egyik árusító pontja is. És nem hagyhatjuk ki a vasárnaponkénti Szimpla kert szórakozóhelyen a helyi termelői piacot, vagy a MÜSZI-t, a Wekerle Átalakulást, és még sok más fontos kezdeményezést, amit ezen a térképen probálunk összegyűjteni.

Azt gondoljuk, hogy Budapesten is, mint számos más helyen a világban, megkezdődött egyfajta átmenet egy fenntartható, nagyobb önrendelkezést biztosító, mégis együttműködésen alapuló alternatíva felé. Reméljük, hogy a Cyclonomia ennek a hálózatnak a része lehet azáltal, hogy új utakat tud mutatni a közlekedés, a munkamegosztás, az újrafelhasználás és az autonómia terén.

Szabó Vincze és Havas Klaudiusz
Cyclonomia.org

Cyclonomia műhely mostantól a szokásos rendben van nyitva, kedden és csütörtökön 15-től 20 óráig, és szombaton 13-től 18 óráig

———————-

 Nemnövekedés / Degrowth

———————-

Cyclonomia és a Nemnövekedés / Degrowth a Tilos Radioban

Tilos Rádió logo
Hallgasd!